Dýně. Malý zázrak pro vaše zdraví i krásu
Dýně se stala symbolem podzimu. Dýňové polévky, pomazánky, omáčky i koláčky na vás číhají na každém rohu. Stojí tahle oranžová pochoutka opravdu za to, nebo to je jen reklamní trik restaurací? Podívejme se, co vše nám dýně nabízí.
Kolik dýní znáš, tolikrát jsi člověkem
Víte, kolik druhů dýní existuje? Pět? Deset? Megalomani říkají kolem čtyřiceti? Vedle vážení. V čeledi tykvovitých, kam dýně spadají, najdete až na 850 různých druhů. Některé jsou okrasné, některé vhodné na vaření, ale všechny jsou jedlé. Ano, i ty dekorativní. Jen je s nimi víc práce než užitku, proto se používají spíše pro potěchu oka než chuťových buněk. A jaké jsou ty nejznámější jedlé dýně?
-
Špagetová dýně
-
Červená a zelená Hokkaido
-
Žaludová dýně
-
Marina di Chioggia
-
Máslová dýně
-
Dýně Goliáš
-
Turbanová dýně
Přírodní lékárna i kosmetický pomocník
Dýně je nejen krásnou dekorací, ale obsahuje i mnoho prospěšných látek pro vaše zdraví. Ne nadarmo se jí říká královna podzimu. Co vše se uvnitř této krásky ukrývá?
Antioxidanty - posilují imunitní systém a dodají vám energii.
Vitamín A - chrání vaše oči
Vitamín C - podporuje imunitní systém
Vláknina - pročistí tělo a zbaví ho toxinů
Betakaroten - chrání srdíčko
Draslík a zinek - snižují krevní tlak
L-tryptofan - pomáhá proti depresím
Dýňová semínka - zlepšují činnost mozku
To ale není vše. Pro naše zdraví dýně představuje malý zázrak:
-
Obsahuje velké množství vlákniny a vody. Díky tomu blahodárně působí na zažívání a trávení.
-
Skládá se z 90 % z vody a je vhodná k uhasení žízně.
-
Působí močopudně a čistí ledviny.
-
Má nízkou nutriční hodnotu a je vhodná k redukčním dietám.
-
Dá se kombinovat se skořicí i s chilli papričkami a prohřívá organismus.
Dýně si rozhodně své místo ve vaší kuchyni zaslouží. A co z ní kromě notoricky známé dýňové polévky připravíte? Náš šéfkuchař Maxim Semenchukov je zastáncem rychlých a jednoduchých receptů. Vyzkoušejte třeba jeho oblíbenou dýni Hokkaido s batáty, Feta sýrem a rukolovým pestem.
Suroviny
1 Dýně Hokkaido
2 Batáty
100g Rukola
30g Parmezán
20g Mandle
Olivový olej
Med
Tymián
Sůl
Pepř
Příprava
Dýni i batáty očistíme, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Pokapeme olivovým olejem, medem, posypeme tymiánem, osolíme, opepříme, promícháme a rozprostřeme na plech. Ve vyhřáté troubě pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut.
Mezitím v mixéru společně s olivovým olejem, solí a pepřem rozmixujeme rukolu, parmezán a mandle.
Servírování
Na talíř dáme dýni a batáty, posypeme na kostky nakrájeným sýrem Feta a zalijeme rukolovým pestem. Ozdobíme čerstvou rukolou a plátky mandlí.
Nechce se vám vařit doma? Pozvěte svou rodinu, přátele nebo obchodní partnery na dýňové degustační menu. V nabídce jsou hned dvě varianty: 4chodové a 6chodové menu. Které si vyberete vy?