Blog a novinky restaurace Amaryla

Jak se na pracovní schůzku oblékají pravé dámy a dokonalí gentlemani?

středa 20. září 2017 9:57

Jak se na pracovní schůzku oblékají pravé dámy a dokonalí gentlemani?

Čeká vás v dohledné době důležitá schůzka? Pokud zní odpověď: „Ano,” otevřeli jste si správný článek. V následujících řádcích společně probereme, jak byste na takové schůzce měli vypadat.

 

Proč je oblečení důležité?

Jistě jste už někdy setkali s obchodníkem, který byl chytrý, připravený a brilantně argumentoval. Jediné, co vám na něm nesedělo, bylo jeho oblečení. Možná se vám zdálo nevkusné, možná nevhodné a možná dokonce ušmudlané. Mozek vám říkal: „Čert vem oblečení, ten člověk má pravdu!” ale intuice vás varovala: „Bacha na něj, neumí se ani pořádně obléknout, dej si pozor, jo?” Ať se nám to líbí nebo ne, ostatní hodnotíme také na neverbální úrovni. A tomuto úsudku přiřazujeme značnou váhu.

 

První dojem

Právě ten často rozhodne o úspěchu či neúspěchu schůzky. Váš protějšek si ho vytvoří během prvních pár vteřin. Na první dojem má vliv mnoho faktorů:

 

  • Celková upravenost

  • Účes

  • Vůně

  • Čistota

  • Pohled

  • Úsměv

  • Držení těla

  • Tón hlasu

  • Oblečení

  • Doplňky

 

Některé věci ovlivníte jen velmi těžko, ale některé naopak úplně snadno. Například právě oblečení. Jděte svému štěstí (čtěte dobrému prvnímu dojmu) naproti. Poradíme vám, jak na to.

 

Vítejte ve světě obchodníků

Jestli chcete působit jako úspěšný obchodník, oblékněte se tak. To znamená sáhněte po dokonale padnoucím obleku z kvalitního materiálu. Jestli ho ve své skříni nemáte, pořiďte si ho. Vaše peněženka možná zaúpí, ale oblek z přírodních  materiálu vypadá na první pohled luxusně, je prodyšný a saje pot. Budete v něm trávit mnoho času, nešetřete na něm. Následující video trvá pouhých 9 minut a mistr etikety pan Špaček vás provede nákupem obleků:

 Video: Dokonalý muž

Je povaha vaší schůzky neformální? Pokud ano, oblékněte se ležérněji. Ale nepřežeňte to. Své oblíbené triko, mikinu a džíny si raději schovejte na víkend.

 

Jak se oblékají skutečné dámy

Začněme tím, co z vás skutečnou dámu neudělá: příliš krátká sukně, výrazné líčení a vyzývavě hluboký dekolt. Než se začnete oblékat, vzpomeňte si na slova Marilyn Monroe:

 

„Vaše oblečení by mělo být natolik těsné, aby bylo vidět, že jste žena, ale natolik volné, aby bylo vidět, že jste dáma.“

 

Při pracovní schůzce zřejmě toužíte upoutat pozornost svými originálními nápady a ne vyzývavým oblečením. Ženy, které se pohybují v byznys světě, vám potvrdí, že na schůzky nejčastěji chodí v kostýmu nebo v pouzdrových šatech. Více informací vám opět prozradí Ladislav Špaček v krátkém videu:

 

Video: Jak se oblékají skutečné dámy

Jde se nakupovat

Při nákupech byznys oblečení se zaměřte na jednoduché ale kvalitní kousky, tím nikdy nic nezkazíte. Například slavná módní návrhářka Coco Chanel doporučovala nekombinovat více než 3 barvy. A čím ukážete svou osobitost? Vhodnými doplňky - šátky, šperky i šály vás rozzáří. Muži svůj outfit oživí kvalitními hodinkami, manžetovými knoflíčky a hezkou sponou na pásku.

 

Co si obléknout na obchodní schůzku už víte. A víte také, kde ji uskutečníte?  Zkuste to u nás. Máme 2 salónky, které vám zajistí maximální soukromí. Sídlíme v centru Prahy a v našem menu á la Carte najdete zdravá jídla ze sezónních surovin.

 

Číst více »

Náš Running Chef opět pokořil 2 pražské běhy

středa 13. září 2017 16:13

Máme zde začátek týdne a my bychom vás chtěli trochu motivovat. Abychom byli přesní, postará se o to Max Semenchukov, náš šéfkuchař. Opět se účastnil 2 pražských běhů a opět si vedl naprosto skvěle.

 

Birel Prague Grand Prix

Závod proběhl tuto sobotu 9. 9. 2017. Jedná se o tradiční večerní běh v centru Prahy na 10 km. První ročník se konal už v roce 1996 a od té doby si závod získal velkou oblibu. Letos ze startu vyběhlo přibližně 11 000 běžců. Mezi nimi také Max alias Running Chef. Tento rok získal krásné 205. místo, což je obrovský úspěch. Moc děkujeme za úžasnou reprezentaci a zároveň gratulujeme.

 

NeonRun

Pokud byste se rádi také nějakého běhu zúčastnili a zároveň chcete zažít s celou svou rodinou něco netradičního, přihlaste se příští rok na NeonRun. Max tento 5kilometrový závod letos také zaběhl a říká: „Byl to naprosto úžasný zážitek pro mě i celou mou rodinu. Parádně jsme si to užili a už teď se těšíme na příští rok!”

Náš Running Chef tento závod plný barev a smíchu vyhrál. A jaký je podle Maxe recept na vítězství? „Trénujte, kvalitně jezte a bavte se!”

 

Sledujte nás také na Instagramu a nechte se inspirovat, možná se všichni sejdeme na nějakém dalším běhu nebo u nás na zdravém obědě.

 

 

Číst více »

21 tipů, jak se stravovat podle ajurvédy

středa 6. září 2017 22:54

21 tipů, jak se stravovat podle ajurvédy

Ajurvéda je považována za nejstarší systém medicíny na světě. Je alternativním směrem k moderní medicíně a velký důraz klade především na prevenci v podobě masáží, dobrého spánků, jógy, správného používání bylin, olejů a kvalitního jídla. Poukazuje na to, že není důležité jen to, co jíme, ale také kde jíme a s kým.

Jaké je jídlo, taková je mysl a jaká je mysl, takový je život

Ajurvéda je sánskrtské slovo a překládá se jako vědění o životě. Cílem ajurvédy je vyrovnanost tří dóš neboli energetických složek. Jejich poměř je v každém z nás jiný a pokud jsou v nerovnováze, onemocníme.  

Přestože ajurvéda vyžaduje specifický přístup ke každému z nás, některé zásady jsou pro všechny stejné a měli bychom se jimi řídit. Jaké to jsou?

 

  1. Vyhraďte si na jídlo dostatek času.

  2. Dávejte přednost čerstvým a teplým jídlům.

  3. Jezte v příjemném prostředí s milými lidmi a nedívejte se během jídla na televizi ani do telefonu.

  4. Pokud vaříte sami, připravujte jídlo s radostí a s láskou.

  5. Jezte jen takové jídlo, které vám opravdu chutná. Naslouchejte svému tělu.

  6. V každém jídle by mělo být zastoupeno všech 6 chutí - sladká, slaná, hořká, kyselá, trpká a pálivá.

  7. Nekombinujte příliš mnoho surovin.

  8. Nekombinujte nevhodné potraviny, jako jsou například ryby a mléčné výrobky. Ovoce jezte samostatně.

  9. Chcete-li zhubnout, dejte přednost hořkým a kyselým chutím.

  10. Každé sousto pečlivě rozžvýkejte.

  11. Jezte do polosyta, pijte do polopita.

  12. Hlavním a největším jídlem vašeho dne by měl být oběd.

  13. Vyhněte se ledovým nápojům a syrovým potravinám.

  14. Mezi hlavními jídly “neuzobávejte”.

  15. Pokud nemáte hlad, do jídla se nenuťte.

  16. Necvičte ihned po jídle.

  17. Nejezte před spaním.

  18. Po celý den pijte dostatek čerstvé neperlivé vody, během jídla ale pijte střídmě.

  19. Nebojte se dát si něco dobrého, když máte chuť. Vyhněte se ale škodlivým tukům a cukrům.

  20. Buďte v jídle umírnění.

  21. Dodržujte všechna pravidla ajurvédy na 70 - 90 %. Pokud je plníte příliš striktně, vaše tělo se jednoho dne vzbouří. Nerespektování pravidel naopak nevede k žádným výsledkům.

 

Možná se vám pravidla ajurvédy zdají známá a jednoduchá, kolika z nich se ale skutečně řídíte?

 

Číst více »

Slavnostní společenské události: Jak číst zkratky na pozvánkách?

úterý 29. srpen 2017 21:11

Slavnostní společenské události: Jak číst zkratky na pozvánkách?

Držíte v ruce dopis, ve kterém stojí “R.S.V.P. / Regrets only. Black tie. s.t.” a přemýšlíte, jestli vám pisatel vyhrožuje, nebo se vám snaží předat státní tajemství? Nebojte. Zve vás jen na slavnostní společenskou událost a sděluje vám, kdy máte přijít a co si vzít na sebe.

 

Pozvánku si nejdříve pořádně prostudujte, ať víte, co vás čeká. Co si máte vzít na sebe, jaký program bude společenská událost mít, v  kolik hodin se sluší dorazit a zda s sebou můžete mít doprovod. Všechny podrobnosti o chystané akci z pozvánky vyčtete. Ta také může obsahovat různé zkratky, které napovídají, jak se na událost připravit. Podívejme se na některé z nich.

 

Zkratky v pozvánkách

R.S.V.P. neboli repondez s´il vous plaît

Tato zkratka na pozvánce nás vybízí k tomu, abychom se ozvali hostiteli a potvrdili svou účast, nebo se omluvili. Doslovný překlad je “račte laskavě odpovědět” a s odpovědí bychom neměli otálet. Čím později hostiteli odpovíme, tím méně času mu dáváme na přípravu či na sehnání náhrady, pokud se nemůžeme dostavit.

Synonymem této zkratky může být i RLO, doprovázené dodatkem Regrets only. V takovém případě se ozýváme hostiteli jen v případě, že se bohužel dostavit nemůžeme.

 

p.m.

Svou účast jste potvrdili, přesto vám dva týdny před akcí přišel vzkaz další, tentokrát označený zkratkou p.m.? Žádný stres, p.m. znamená pour memoire - pro připomínku - a hostitel vám tím jen ukazuje, jak moc mu na vaší přítomnosti záleží a tak se raději ještě jednou připomíná. Pokud s účastí počítáte, nemusíte již znovu odpovídat.

 

s.t. / c.t.

Tyto zkratky se týkají času příchodu. Jestliže hostitel chce, abychom přišli přesně, uvede na pozvánce s.t. - sine tempore - přijďte včas. V případě, že je čas příchodu flexibilní, pozvánka bude označena zkratkou c.t. - cum tempore.

 

Jak se obléknout?

Abyste nezpůsobili faux pas, je potřeba vždy pečlivě sledovat instrukce o přiměřeném oděvu. Nezapomeňte styl i barvy sladit se svým doprovodem a dbejte na to, abyste nebyli oblečeni lépe nebo hůře než hostitel. A jaký dresscode vás může čekat?

 

  • Black tie: smoking a černý motýlek, pro ženu pak krátké šaty, popřípadě i dlouhé večerní

  • Dark suit: tmavý oblek pro muže, krátké šaty pro ženu

  • Formal dress: společenský oděv

  • Informal / casual: neformální oděv

  • Unofficial / lounge suit: vycházkový oblek v šedých odstínech pro muže, koktejlky por ženu

  • Summer casual: lehké letní kalhoty se sakem a mokasíny, pro ženu lehké letní šaty

  • Festive casual: slavnostní, leč neformální oblečení



Nezapomeňte se řídit důležitým pravidlem - Nikdy nechoďte tam, kam nejste pozváni. Většina pozvánek je nepřenosných, proto o změně příchozího vždy informujte hostitele předem. Vyhnete se tak nepříjemnostem například v zasedacím pořádku a svou pozvánku si vždy berte s sebou.

 

Číst více »

25 věcí, podle kterých v restauraci poznáte pravého gentlemana

úterý 22. srpen 2017 23:40

25 věcí, podle kterých v restauraci poznáte pravého gentlemana

To, že do restaurace právě vstoupil gentleman poznáte hned. Jak? Zpomalí se vaše vnímání stejně, jako to bývá ve filmech, když se objeví dokonalá kráska? Ale kdepak. Prozradí ho těchto 25 maličkostí:

 

  1. V restauraci zařídí rezervaci.

 

  1. Zvolí adekvátní obleční pro daný podnik a příležitost.

 

  1. Vchází do restaurace jako první. Tento zvyk je pozůstatkem z dob, kdy v hospodách létaly půllitry a muž tak před nimi chránil svou partnerku.

 

  1. Přenechá ženě lepší místo, aby měla dokonalý přehled o dění v restauraci.

 

  1. Pomůže dámě z kabátu a s usazením, pokud tak neučiní číšník.

 

  1. Než si sundá sako, zeptá se ženy, zda jí to nebude vadit.

 

  1. Sám se posadí až po dámě.

 

  1. Nechá objednat svou partnerku jako první.

 

  1. Látkový ubrousek si uloží na klín a může si ho lehce zastrčit za opasek.  

 

  1. Nemluví příliš nahlas, protože nechce rušit ostatní hosty.

 

  1. Pečivo odlamuje. Neukusuje.

 

  1. Nesbírá věci spadlé na zem. Ví, že se o to obsluha postará.

 

  1. Nesrká polévku.

 

  1. Lokty při jídle nepokládá na stůl.

 

  1. Dříve než odejde na toaletu, ženě se omluví.

 

  1. Nezačíná jíst dříve než dáma.

 

  1. Příbory odebírá vždy z vnějšku směrem k talíři.

 

  1. Hrot vidličky drží směrem dolů.

 

  1. Když dojí, dá příbor rovnoběžně vedle sebe. Pokud hodlá v jídle pokračovat, příbor překříží.

 

  1. Papírový ubrousek složí po dojedení pod příbor.

 

  1. Použitý látkový ubrousek nechá složený na stole vedle talíře.

 

  1. Zaplatí účet. S výjimkou obchodních schůzek, v tomto případě může účet uhradit žena.

 

  1. Nechá přiměřené spropitné, běžné je 10 % z ceny.

 

  1. Při odchodu pomůže dámě do kabátu.

 

  1. Ženě otevře dveře z restaurace, počká až vyjde a následuje ji.

 

Být pravým gentleman je úžasné. Ale mějte na paměti, že nikdo není dokonalý a abyste strávili příjemný večer v restauraci, nemusí váš muž 100% splňovat všechny body ze seznamu. Stačí, když bude milý a pozorný. Podle nás pravého gentlemana poznáte tak, že má po boku skutečně spokojenou dámu.

 

Číst více »

Chcete být šťastnější a dobře spát? Jezte ryby!

úterý 15. srpen 2017 13:55

Chcete být šťastnější a dobře spát? Jezte ryby!

Říkali vám rodiče už v dětství, že máte jíst ryby? Měli pravdu. Rybí maso by se mělo minimálně dvakrát týdně objevit ve vašem jídelníčku. Z jakého důvodu? To si povíme v dnešním článku.

Výživoví poradci ryby doporučují

Omega-3 mastné kyseliny, vitamín D, kvalitní bílkoviny a mnoho dalších živin svému tělu dopřejete s každým soustem rybího masa. Výživoví poradci své klienty téměř na kolenou prosí, aby do svého jídelníčku alespoň občas zařadili lososa, pstruha, sardinky nebo třeba makrelu. Možná si říkáte, že k výživovým poradcům chodí lidé kvůli hubnutí a to se tak nějak vylučuje s tučným rybím masem. Ano, ale každý kvalitní poradce se snaží, aby byli jeho klienti zdraví a to jde pak ruku v ruce s hezkou postavou. Proto je jednou za čas tento druh ryb v jídelníčku vítaný. Pokud někdy zavítáte k nám, velmi vám doporučujeme ochutnat dozlatova opečeného lososa na bylinkách, servírujeme ho s grilovanou zeleninou a s pestem z čerstvé bazalky. Výborně si pochutnáte a navíc uděláte něco pro své zdraví.

5 důvodů, proč byste měli jíst rybí maso pravidelně

  • Omega-3 mastné kyseliny potřebuje vaše tělo i mozek. Když budete jíst dostatek ryb, jednou se z vás jistě stanou aktivní důchodci, kteří hrají šachy a pravidelně cvičí Tai Chi.

  • Straší vás v nočních můrách nemoci, jako jsou infarkt myokardu nebo mozková mrtvice? Dopřejte svému srdíčku rybí maso, ochráníte ho tím.

  • Málokdo ví, že konzumace ryb zlepšuje náladu. Vědecké průzkumy dokazují, že rybí maso zlepšuje náladu.

  • Jedna studie dokonce prokázala, že maso z lososa vám zajistí kvalitnější spánek a lepší fungování během dne. Údajně za to může vitamín D, ten je v lososu v hojné míře obsažený.

  • Ryby jsou chutné a jejich příprava je poměrně jednoduchá.

 

Tip: Vybírejte si ryby odchycené ve volné přírodě. Proč? Obsahují mnohem více omega-3 mastných kyselin. A to je přesně ta látka, která má na svědomí výše uvedené výhody.

Už jste si tento týden pochutnali na rybě? Pokud ne, navštivte nás. Společně to rychle napravíme.

 

Číst více »

6 tipů na letní grilování

středa 9. srpen 2017 10:43

6 tipů na letní grilování

K horkým letním večerům patří dobrá společnost, zábava, sklenka vína a výborné jídlo. Při grilování budete se svými hosty v kontaktu i během vaření a na jednom roštu dokážete vykouzlit výborné šťavnaté maso, grilovanou zeleninu, ale i dezerty a ovoce. Jak na to?

 

1. S pečlivým výběrem surovin začněte už v obchodě

Na gril patří kvalitní čerstvé maso, nejlépe libové a bez kůže. Několik hodin před grilováním ho nechte marinovat v omáčce z olivového oleje, koření a čerstvých bylinek. Vhodný je například tymián, provensálské koření nebo oregáno. Maso marinované i několik hodin získá tu správnou chuť a bude krásně šťavnaté.

 

Velmi pečliví buďte při výběru zeleniny a ovoce, vybírejte jen čerstvé kousky. Nejlepší samozřejmě je, pokud můžete využít úrodu ze své zahrádky. Před grilováním namočte tvrdší zeleninu na 15 minut do studené vody, zůstane tak krásně křehká.

 

2. Rozpalte gril

Nabídka grilů je opravdu široká. Zvolit můžete lávové plynové grily, elektrické grily, grily na uhlí, zahradní krby či grilování na kameni. A jaký je ten nejvhodnější pro vás? U plynového grilu vám možná bude chybět typická vůně uhlí a elektrický vyžaduje stálou blízkost přípojky. Můžete s ním ale grilovat i v uzavřených místnostech. Lávové kameny nedovolí tuku odkapávat do ohně a potraviny jsou z nich údajně zdravější. Každý gril má své pro a proti a záleží jen na vás, který je vám nejsympatičtější.


3. Zvolte vhodný typ přípravy

Plátky masa můžete grilovat jen tak na roštu. Díky němu se na nich vyrýsuje oblíbená mřížka, kdy jsou některé části tmavší než jiné. Také dáváte přednost těm lehce připáleným?

 

Zeleninu a drobné kousky masa raději napichujte na jehlici, aby vám suroviny nenapadaly do ohně. Na grilovací mřížce připravte i ovoce, například broskve nebo ananas. Výborně chutnají v kombinaci s kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

4. Nepřepalte to

Maso negrilujte příliš dlouho, ať není vysušené, ale stejně tak si dejte pozor, abyste ho z ohně nesundali ještě syrové. Kratší dobu se bude propékat kuřecí plátek, více času si pak žádá hovězí a vepřové. Nebojte, kvalitní steak se celý život učí připravovat i ti nejlepší kuchaři. Dejte na svou intuici a maso z grilu sundejte, když bude ještě měkké a na povrchu hezky zatáhnuté. Nepíchejte do něj vidličkou, ať vám z něj nevyteče šťáva, používejte raději grilovací kleště.

 

5. Nezapomeňte na dipy a omáčky

Dokážete si představit grilované pochoutky bez omáčky či dipu? My tedy ne. V obchodech naleznete nepřeberné množství dipů a omáček, nejlepší jsou ovšem ty domácí. Mezi nejčastěji používané suroviny patří majonéza, sůl, pepř, bylinky, citronová šťáva a česnek. Zajímavé kombinace vytvoříte i za pomoci červené řepy, pažitky, chilli papriček nebo jogurtu. Kreativitě se meze nekladou.

6. Oblékněte stůl

K zahradnímu grilování patří i hezky upravený stůl a vhodné nádobí. Tady si nemusíte dělat starosti s etiketou, dovoleno je jíst i rukama. Nádobí můžete zvolit barevné papírové nebo keramické v letních barvách. Stůl osvěží čerstvě natrhané květiny, plovoucí svíčky a večer navodíte příjemnou atmosféru rozsvícenými lampióny.



Grilování je symbolem léta, volnosti a bezstarostných setkání s přáteli. Nejdůležitější ze všeho je, abyste si vy i vaši hosté grilování užili naplno.

 

Číst více »



Proč se stravovat podle Feng shui?

úterý 11. červenec 2017 0:25

Proč se stravovat podle Feng shui?

Proč se stravovat podle Feng shui?

 

Už se vám někdy stalo, že jste po nějakém jídle získali energii na celý den a po jiném jste zůstali celé odpoledne unaveně ležet? Nebo máte na některé potraviny dokonce alergii? Zkuste se na své stravovací návyky podívat z pohledu Feng shui. Staré čínské metody, která se snaží udržovat psychickou i fyzickou stránku vašeho Já v rovnováze a v plné životní síle.

 

Vaše tělesná konstituce vám napoví, co jíst

 

Velmi důležitou roli ve stravování hraje vaše tělesná konstituce. Jste drobnější postavy, hubení a zimomřiví? Častá konzumace syrové zeleniny pocity zimy jen podpoří a studených nohou už se nezbavíte. Navíc voda ze zeleniny namáhá ledviny a vy se pak cítíte více unaveni. Dejte raději přednost teplejší kuchyni a surovinám, které vám rozproudí krev v žilách. Mohou to být chilli papričky, polenta či maso. U nás můžete vyzkoušet například Sandwich s kuřecím masem, křupavou slaninou a vajíčkem. Uvidíte, že díky kvalitním surovinám a bio masu získáte energii na celý den.

 

S robustnější postavou byste se naopak měli masu vyhýbat, stejně jako smaženým a fritovaným pokrmům. Díky konzumaci mastných potravin u vás vzniká horko v játrech a špatně trávíte tuky. Znovu obnovit svou energii můžete třeba se salátem s jablkem, segmenty z pomeranče, vlašskými jádry a sušenými brusinkami, dochuceným medovo-citrusovým dresinkem. Pokud si svůj jídelníček bez masa neumíte představit, zkuste vyměnit červené maso za lehké rybí nebo kuřecí a jako přílohu zvolte čerstvý zeleninový salát.

 

Ke každému ročnímu období patří jiné suroviny

 

Nejen vaše tělesná konstituce, ale i roční období by mělo ovlivňovat to, co jíte. Každé roční období je spojeno s určitým orgánem a díky vhodné přípravě pokrmů podpoříte jeho činnost. Nyní v létě je u moci oheň, který je spojený se srdcem a tenkým střevem. Vhodné jsou potraviny, které svým tvarem a barvou oheň připomínají. Může to být rukola, mangold, třešně, jahody nebo čekanka.


 

Jídlo  podle pěti elementů

 

Vařit podle pěti elementů je tisíciletími ověřený postup, kdy každá potravina spadá do určité skupiny. Tou může být voda, oheň, kov, země nebo dřevo. Výsledný pokrm založený na této filosofii je v harmonické rovnováze a dodává tělu potřebnou energii a vitalitu.

 

Pořádek v kuchyni

 

 

V neposlední řadě je důležitým prvkem Feng shui i uspořádání kuchyně. Tato místnost je spojena s blahobytem a se zdravím. Pokud zde není něco v harmonii, má to negativní vliv na celou rodinu. Nezapomeňte tedy svou kuchyň udržovat v čistotě, nemít přeplněné police, spíž ani lednici a nepoužívejte prošlé a nezdravé potraviny. Do blízkosti sporáku umístěte například čerstvé květiny či mísu s ovocem, tím tomuto místu dodáte povznášející energii. 

Číst více »

Užijte si prázdniny stejně dobře jako vaše děti

úterý 4. červenec 2017 0:03

Užijte si prázdniny stejně dobře jako vaše děti

Užijte si prázdniny stejně dobře jako vaše děti

 

Hurá, začínají prázdniny! Ale počkat, vy už vlastně nejste děti. Máte se vůbec z čeho radovat? Samozřejmě! Prázdniny s sebou přináší jiný režim a to je důvod k pořádné oslavě. Nemyslíte?

 

Bůh žehnej táborům, babičkám a soustředěním

S posledním zvoněním odzvonilo úkolům, rannímu chaosu a vlastně celé té logistice spojené se školou a odpoledními kroužky. Máte klid. Se svými dítky si zajedete na zaslouženou dovolenou a pak se vám na nějaký čas zřejmě rozutečou do světa. K babičkám, tetičkám nebo na tábory. Co si počnete vy? Vaše obydlí utichne, ale vám v hlavě možná nastane zmatek. Stojíte před složitou volbou - buď se začnete litovat, že jste z ničeho nic osaměli, nebo podniknete věci, o kterých už dlouho tajně sníte.

 

Připravte se na toto období a sepište si, co chcete o prázdninách zažít. Napište tam všechno. Tady přikládáme malou inspiraci:

 

     Přečíst novou knížku

     Spát do 11:00

     Vyrazit s kolegy na skleničku

     Projet se na šlapadlech

     Napsat povídku

     Namalovat obraz

     Zajít na jógu

     Podívat se do Barcelony

 

Možná vás ale srdce táhne úplně jiným směrem, poslechněte ho. Klidně si skočte bungee jumping nebo si dejte filmový maraton.

 

Zajděte na rande

Nezáleží na tom, jestli máte dlouholetého partnera, nebo jste právě single rodič. Na letní lásku má nárok každý. Ten, kdo žije ve spokojeném vztahu vám potvrdí, že je o něj potřeba pečovat. Jak? Jednou za čas byste měli vyrazit na rande. Můžete společně ujet 80 km na kole, zajít na masáž nebo si třeba dopřát vynikající večeři u nás v Amaryle. Říká se, že láska prochází žaludkem a náš šéfkuchař Max to moc dobře ví. Připraví vám pokrmy z čerstvých surovin, které dodávají energii do života. Pokud nejíte maso, nevadí. U nás si vyberou vegetariáni i vyznavači české kuchyně. Najděte si čas jeden pro druhého, vdechnete tak svému vztahu novou jiskru.

 

Užijte si dámskou jízdu

Teď jedna otázka pouze pro dámy: „Jak dlouho jste se neviděly se svou nejlepší kamarádkou?” Rodina, práce, sport… kolotoč. Právě nastává ten nejlepší čas na to, abyste zvedly telefon a řekly své přítelkyni: „Co děláš příští týden? Vyrazíme na nákupy a trochu se pobavíme!” Nejlepší kamarádka může být současně vaše maminka nebo sestra, udělejte si na ně čas. Jestli zatoužíte po nákupech ve velkém stylu, zdravém jídle a klidném ubytování v centru Prahy, doporučujeme vám Amarilis - hotel zařízený podle Feng Shui. Každému zaměstnanci zdobí tvář přátelský úsměv, počítejte s tím, že je šíleně nakažlivý.

 

 

Až zamáváte svým dětem při odjezdu za prázdninovým dobrodružstvím, utřete slzu v oku a usmějte se. Proč? Protože i vám právě začínají prázdniny. 

Číst více »

Vařte jako profesionální šéfkuchaři! Pomůže vám v tom metoda sous-vide

pondělí 26. červen 2017 21:24

Vařte jako profesionální šéfkuchaři! Pomůže vám v tom metoda sous-vide

Vařte jako profesionální šéfkuchaři! Pomůže vám v tom metoda sous-vide

 

Také se vám už stalo, že jste chtěli připravit šťavnaté a křehké kuře, ale místo toho jste z trouby vytáhli vysušené nebožátko? Nebo vám nečekaně přijela návštěva a vy jste ji neměli rychle co nabídnout? Máme pro vás řešení. Seznamte se s metodou sous-vide, která vám ušetří nejen čas, ale také z vás udělá šéfkuchaře večera.

 

 

Tajemství přípravy metodou sous-vide

 

Sous-vide lázně se u nás v České republice používají především v restauracích a náš šéfkuchař Max je jejich velkým zastáncem. Pořídit si je ale můžete i domů. Jedná se o přístroj o velikosti fritovacího hrnce, do kterého vkládáte syrové zavakuované potraviny a po několika hodinách vytahujete pochoutky, které můžete buď na pár minut hodit na pánvičku a podávat nebo je uchovat v lednici pro pozdější rychlou a snadnou přípravu.

 

Co vše můžete metodou sous-vide připravit

 

Metoda sous-vide je skvělá pro přípravu masa, zeleniny, ale třeba i vajíček. Suroviny nakrájíte a okořeníte dle vlastní chuti, vložíte je do speciálního sáčku na přípravu sous-vide, přidat můžete kousek másla, nebo čerstvé bylinky a zavakuujete. Sáček pak vložíte do vodní lázně předehřáte na požadovaný počet stupňů a necháte ho tam několik hodin ohřívat. Zavakuování i vodní lázeň za vás připraví přístroj na přípravu sous-vide. Nemusíte se bát. Je to jednodušší, než se zdá. Maso připravené touto metodou bude uvnitř krásně měkké a na povrchu s křupavou kůrkou. Už se vám tedy nestane, že byste ho v troubě vysušili nebo ho naopak podávali příliš krvavé. 

 

Sníst teď nebo až později?

 

Metoda sous-vide vám umožní předpřipravit si křehké maso nebo čerstvou zeleninu na později. Po vytažení z vodní lázně zavakuovaný sáček uložte do lednice na nejchladnější místo, kde počká, až přijde jeho čas. Pak ho stačí chvíli prohřát ve vodní lázni, jeho obsah v rychlosti opéct na pánvičce a můžete servírovat.

 

U nás jste mohli tuto metodu ochutnat například v Krůtím sous-vide s brambory, brokolicí a omáčkou Buerre blanc nebo v Hovězím sous-vide s červeným vínem, liškami a pohankou.

 

 

Kreativitě se meze nekladou. Vyzkoušejte metodu sous-vide a uvidíte, že si ji zamilujete. Stejně jako my. 

Číst více »

Legenda: Jak vznikl nejoblíbenější salát na světě?

pondělí 19. červen 2017 21:07

Legenda: Jak vznikl nejoblíbenější salát na světě?

Legenda: Jak vznikl nejoblíbenější salát na světě?

Jaký je podle vás nejoblíbenější salát na světě? Všichni, kdo tipují Caesar, vyhrávají. Pustili jsme se do velké pátračky a zjistili, že o původu tohoto salátu koluje zvláštní legenda. Znáte ji?

 

Žádná Itálie, Mexiko

Dali byste krk za to, že salát Caesar pochází z Itálie? Omyl, pochází z Mexika. Jednu restauraci v Tijuaně kdysi vlastnil Ital jménem Caesar Cardini a tomu se jednoho dne stala opravdu nemilá věc...

 

Správný obchodník si poradí

4. 7. 1924 - Američané slavili den nezávislosti a Cardiniho restaurace praskala ve všech. Vše probíhalo v naprostém pořádku až do doby, než Cardinimu začaly docházet suroviny. Podcenil to. Co teď? Jako správný obchodník začal velmi usilovně přemýšlet, jak by z této šlamastiky nejlépe vybruslil a ještě na tom vydělal. „Musím nějak improvizovat,” řekl si, vyhrnul rukávy a pustil se do práce. Zapátral v kuchyni, jaké ingredience mu ještě zbývají a z těch vytvořil originální salát, který my známe pod názvem Caesar. Aby Cardini svému novému výtvoru přidal na atraktivitě, podával hostům salát přímo ze servírovacího vozíku.

 

Naprostý zázrak

Zvěsti o lahodném salátu se šířily rychlostí blesku a lidé chtěli tento zázrak také ochutnat. Nejen Cardiniho hosté si salát Caesar zamilovali, brzy ho začali nabízet také ostatní restaurace a tím se salát Caesar stal nesmrtelným. Dostali jste na něj také chuť? Přijďte k nám, náš šéfkuchař Max ho zařadil do týdenního menu.

 

Recept od Maxe na salát Caesar:

Ingredience:

     100 g kvalitní majonézy

     10 g ančoviček

     1 stroužek česneku

     20 g parmezánu

     pepř

     na dochucení dijonská hořčice

     římský salát (nebo little jam)

     bílý chléb na krutony

     podle chuti: opečenou slaninu, kousky kuřete, tygří krevety, čerstvá rajčata

 

 

Rychlí domácí Caesar dresing:

Majonézu rozmixujte společně s ančovičkami, přidejte stroužek česneku, parmezán a trochu pepře. Opět dobře promixujte a ochutnejte. Pokud chcete některou chuť zvýraznit, přidejte tam dané suroviny více. Solit nemusíte. Když na závěr přidáte trochu dijonské hořčice, nic tím nezkazíte.

 

Do římského salátu zamíchejte dresing, krutony, hobliny parmezánu a další ingredience podle uvážení. Přejeme dobrou chuť!

Číst více »

Liška, šelma mezi houbami

úterý 13. červen 2017 22:56

Liška, šelma mezi houbami

Liška, šelma mezi houbami

 

Červenou barvu zralých jahod jako symbol června známe všichni velmi dobře. Méně známý je ale fakt, že pro začátek astronomického léta je také typická liška. A nemyslíme tím mazanou šelmu žijící hluboko v lesích, ale lišku obecnou. Houbu, které jsme jako děti říkaly kuřátka a která je velkým zdrojem serotoninu, draslíku a vitamínu C.

 

Objevte krásu této neprávem opomíjené potraviny, jejíž pozitivní účinky znala francouzská kuchyně již v 18. století.

 

Liška jako Vlk z Wall Street

Liška je natolik ceněnou houbou, že je možné s ní obchodovat. Její cena je poměrně vysoká,  ročně se jí prodá asi 150 až 200 tisíc tun v celkové hodnotě 1,5 miliardy dolarů.

 

Čistota půl zdraví

Veškerá její produkce pochází téměř výhradně z volné přírody. Vyskytuje se v Evropě, ale také v Severní a Jižní Americe, Číně a Africe. Navíc je velmi citlivá na čistotu ovzduší, takže pokud najdete lišku, víte, že se můžete zhluboka nadechnout čerstvého vzduchu. Tady se vám smog na plicích neusadí.

 

Zatočte s bakteriemi jednou pro vždy

Lišky působí proti různým bakteriím, jako je například Escherichia coli (neboli E.coli), která se hojně vyskytuje ve střevech a je to právě ona, která vám nejčastěji způsobuje záněty močového měchýře. Pokud na ně trpíte, je čas přidat do jídelníčku k brusinkám také tuhle antioxidační lahůdku.


Štěstí na talíři

Tahle malá žlutá potvůrka je také velkým zdrojem serotoninu. Toho máme málo především v pochmurných zimních dnech a jeho nedostatek často způsobuje depresi. Na jaře a v létě ho získáváme ze slunečních paprsků a od června do října můžeme jeho tvorbu navíc povzbudit konzumací lišky, která je výborná jak v omáčkách, tak v polévkách nebo jako příloha k masu.

 

Liška v kuchyni

Svou vůní připomíná meruňky a vzhledem je díky své žluté barvě nezaměnitelná s jakoukoliv jinou houbou.  Často se s ní setkáte ve francouzské kuchyni, kde se připravuje jednoduše na másle, přidává se do omáček, nebo slouží jako nádivka do omelet.

 

 

A jak ji pro vás připravujeme my? V denním menu na tento týden (12. 6. – 16. 6. 2017) ji najdete například v  hovězím Sous-vide s červeným vínem a pohankou nebo ve smetanovém krupottu s baby špenátem a karotkou.

 

 

 

 

 

Číst více »

Running Chef: Při maratonu okolo mě lidé kolabovali

neděle 4. červen 2017 14:07

Running Chef: Při maratonu okolo mě lidé kolabovali

Running Chef: Při maratonu okolo mě lidé kolabovali

7. 5. 2017 - když si na tento den náš šéfkuchař Max alias Running Chef vzpomene, napnou se mu svaly, zrychlí tep a v myšlenkách opět stojí na startovací čáře pražského maratonu.

 

„Startovalo se brzy ráno, počasí nám nejprve přálo,” vzpomíná Max, „po několika hodinách se ale udělalo příšerné vedro. Dva tisíce běžců do cíle vůbec nedorazilo.” Náš Running Chef k těmto dvěma tisícům ovšem nepatřil. Do cíle doběhl za 3 hodiny a 27 minut. „Se svým časem jsem velmi spokojený,” tvrdí s úsměvem kolega, kterého všichni tak moc obdivujeme.

 

Najednou se Maxův úsměv vytrácí, právě se mu do mysli vloudil 27. a 35. kilometr. „Na 35. kilometru mě zastihla největší krize, byl jsem na pokraji sil. Docházela mi energie i motivace. Někteří lidé okolo mě dokonce kolabovali. Úplně nejhorší, co jsem při závodě viděl, byl muž, který 200 metrů před cílem omdlel a ležel tam v bezvědomí. Bylo mi ho strašně líto.”

 

Maratonu se zúčastnilo přibližně 12 000 běžců a Max se umístil na krásném 1 203. místě. Gratulujeme a moc děkujeme za úžasnou reprezentaci našeho hotelu Amarilis a restaurace Amaryla.

 

„Už teď se těším na další maraton. Doufám, že na něm opět potkám zajímavé lidi a někteří se třeba i ubytují v našem hotelu a dají si se mnou snídani šampiónů!” Uzavírá své vyprávění Running Chef.

 

 

 

 

 

 

Číst více »

Sektival 2017

úterý 30. květen 2017 11:01

Sektival 2017

Sektival

 

“Objevte rozmanitost bublinek”, láká vás festival, který bude od 3. 6. do 18. 6. 2017 probíhat v Praze, Brně, Plzni a Ostravě? 2 týdny a 3 víkendy bude nabízet menu složené z toho nejlepšího výběru sektů a delikátních jídel, které pro vás osobně napároval dvojnásobný sommeliér roku David Král.

 

Restaurace Amaryla je pyšným členem tohoto festivalu. Náš šéfkuchař Max pro vás připravil 6chodové degustační menu, ve kterém budete moci ochutnat takové kombinace, jako jsou javorový sirup a pinie, ananas sous-vide nebo lanýže a žampionové chipsy. Každý chod, doplněný tím nejlepším výběrem sektů, ve vás rozvášní emoce, probudí zvědavost a touhu po dalším soustu. Celé menu dohromady tvoří nezapomenutelný zážitek

 

Otevřete náruč svým roztouženým chuťovým pohárkům a zarezervujte si své místo. Za jediný večer poznáte nejrozmanitější chutě a vůně, které dokážou oslnit vaše smysly.

 

Kdy:  od 3. 6. do 18. 6. 2017

Kde: Restaurace Amaryla, Šťepánská 18, Praha 1

Otevírací doba: 11.30 - 21.00

Cena celého degustačního menu: 590 Kč / osoba

 

Rezervace: zde nebo na tel. čísle 222 748 111 (minimálně 3 hodiny předem)

Číst více »

Kontakt

Štěpánská 18
11000 Praha
Tel. +420 222 748 111
Fax +420 222 748 113
Email: amaryla@jerome.cz

Odběr denního menu