Proč se stravovat podle Feng shui? - Blog

Proč se stravovat podle Feng shui?

Proč se stravovat podle Feng shui?

 

Už se vám někdy stalo, že jste po nějakém jídle získali energii na celý den a po jiném jste zůstali celé odpoledne unaveně ležet? Nebo máte na některé potraviny dokonce alergii? Zkuste se na své stravovací návyky podívat z pohledu Feng shui. Staré čínské metody, která se snaží udržovat psychickou i fyzickou stránku vašeho Já v rovnováze a v plné životní síle.

 

Vaše tělesná konstituce vám napoví, co jíst

 

Velmi důležitou roli ve stravování hraje vaše tělesná konstituce. Jste drobnější postavy, hubení a zimomřiví? Častá konzumace syrové zeleniny pocity zimy jen podpoří a studených nohou už se nezbavíte. Navíc voda ze zeleniny namáhá ledviny a vy se pak cítíte více unaveni. Dejte raději přednost teplejší kuchyni a surovinám, které vám rozproudí krev v žilách. Mohou to být chilli papričky, polenta či maso. U nás můžete vyzkoušet například Sandwich s kuřecím masem, křupavou slaninou a vajíčkem. Uvidíte, že díky kvalitním surovinám a bio masu získáte energii na celý den.

 

S robustnější postavou byste se naopak měli masu vyhýbat, stejně jako smaženým a fritovaným pokrmům. Díky konzumaci mastných potravin u vás vzniká horko v játrech a špatně trávíte tuky. Znovu obnovit svou energii můžete třeba se salátem s jablkem, segmenty z pomeranče, vlašskými jádry a sušenými brusinkami, dochuceným medovo-citrusovým dresinkem. Pokud si svůj jídelníček bez masa neumíte představit, zkuste vyměnit červené maso za lehké rybí nebo kuřecí a jako přílohu zvolte čerstvý zeleninový salát.

 

Ke každému ročnímu období patří jiné suroviny

 

Nejen vaše tělesná konstituce, ale i roční období by mělo ovlivňovat to, co jíte. Každé roční období je spojeno s určitým orgánem a díky vhodné přípravě pokrmů podpoříte jeho činnost. Nyní v létě je u moci oheň, který je spojený se srdcem a tenkým střevem. Vhodné jsou potraviny, které svým tvarem a barvou oheň připomínají. Může to být rukola, mangold, třešně, jahody nebo čekanka.


 

Jídlo  podle pěti elementů

 

Vařit podle pěti elementů je tisíciletími ověřený postup, kdy každá potravina spadá do určité skupiny. Tou může být voda, oheň, kov, země nebo dřevo. Výsledný pokrm založený na této filosofii je v harmonické rovnováze a dodává tělu potřebnou energii a vitalitu.

 

Pořádek v kuchyni

 

 

V neposlední řadě je důležitým prvkem Feng shui i uspořádání kuchyně. Tato místnost je spojena s blahobytem a se zdravím. Pokud zde není něco v harmonii, má to negativní vliv na celou rodinu. Nezapomeňte tedy svou kuchyň udržovat v čistotě, nemít přeplněné police, spíž ani lednici a nepoužívejte prošlé a nezdravé potraviny. Do blízkosti sporáku umístěte například čerstvé květiny či mísu s ovocem, tím tomuto místu dodáte povznášející energii. 

úterý 11. červenec 2017 0:25



Kontakt

Štěpánská 18
11000 Praha
Tel. +420 222 748 111
Fax +420 222 748 113
Email: amaryla@jerome.cz

Odběr denního menu