Legenda: Jak vznikl nejoblíbenější salát na světě? - Blog

Legenda: Jak vznikl nejoblíbenější salát na světě?

Legenda: Jak vznikl nejoblíbenější salát na světě?

Jaký je podle vás nejoblíbenější salát na světě? Všichni, kdo tipují Caesar, vyhrávají. Pustili jsme se do velké pátračky a zjistili, že o původu tohoto salátu koluje zvláštní legenda. Znáte ji?

 

Žádná Itálie, Mexiko

Dali byste krk za to, že salát Caesar pochází z Itálie? Omyl, pochází z Mexika. Jednu restauraci v Tijuaně kdysi vlastnil Ital jménem Caesar Cardini a tomu se jednoho dne stala opravdu nemilá věc...

 

Správný obchodník si poradí

4. 7. 1924 - Američané slavili den nezávislosti a Cardiniho restaurace praskala ve všech. Vše probíhalo v naprostém pořádku až do doby, než Cardinimu začaly docházet suroviny. Podcenil to. Co teď? Jako správný obchodník začal velmi usilovně přemýšlet, jak by z této šlamastiky nejlépe vybruslil a ještě na tom vydělal. „Musím nějak improvizovat,” řekl si, vyhrnul rukávy a pustil se do práce. Zapátral v kuchyni, jaké ingredience mu ještě zbývají a z těch vytvořil originální salát, který my známe pod názvem Caesar. Aby Cardini svému novému výtvoru přidal na atraktivitě, podával hostům salát přímo ze servírovacího vozíku.

 

Naprostý zázrak

Zvěsti o lahodném salátu se šířily rychlostí blesku a lidé chtěli tento zázrak také ochutnat. Nejen Cardiniho hosté si salát Caesar zamilovali, brzy ho začali nabízet také ostatní restaurace a tím se salát Caesar stal nesmrtelným. Dostali jste na něj také chuť? Přijďte k nám, náš šéfkuchař Max ho zařadil do týdenního menu.

 

Recept od Maxe na salát Caesar:

Ingredience:

     100 g kvalitní majonézy

     10 g ančoviček

     1 stroužek česneku

     20 g parmezánu

     pepř

     na dochucení dijonská hořčice

     římský salát (nebo little jam)

     bílý chléb na krutony

     podle chuti: opečenou slaninu, kousky kuřete, tygří krevety, čerstvá rajčata

 

 

Rychlí domácí Caesar dresing:

Majonézu rozmixujte společně s ančovičkami, přidejte stroužek česneku, parmezán a trochu pepře. Opět dobře promixujte a ochutnejte. Pokud chcete některou chuť zvýraznit, přidejte tam dané suroviny více. Solit nemusíte. Když na závěr přidáte trochu dijonské hořčice, nic tím nezkazíte.

 

Do římského salátu zamíchejte dresing, krutony, hobliny parmezánu a další ingredience podle uvážení. Přejeme dobrou chuť!

pondělí 19. červen 2017 21:07



Kontakt

Štěpánská 18
11000 Praha
Tel. +420 222 748 111
Fax +420 222 748 113
Email: amaryla@jerome.cz

Odběr denního menu