Dýně. Malý zázrak pro vaše zdraví i krásu - Blog

Dýně. Malý zázrak pro vaše zdraví i krásu

Dýně se stala symbolem podzimu. Dýňové polévky, pomazánky, omáčky i koláčky na vás číhají na každém rohu. Stojí tahle oranžová pochoutka opravdu za to, nebo to je jen reklamní trik restaurací? Podívejme se, co vše nám dýně nabízí.

Kolik dýní znáš, tolikrát jsi člověkem

Víte, kolik druhů dýní existuje? Pět? Deset? Megalomani říkají kolem čtyřiceti? Vedle vážení. V čeledi tykvovitých, kam dýně spadají, najdete až na 850 různých druhů. Některé jsou okrasné, některé vhodné na vaření, ale všechny jsou jedlé. Ano, i ty dekorativní. Jen je s nimi víc práce než užitku, proto se používají spíše pro potěchu oka než chuťových buněk. A jaké jsou ty nejznámější jedlé dýně?

 

  • Špagetová dýně

  • Červená a zelená Hokkaido

  • Žaludová dýně

  • Marina di Chioggia

  • Máslová dýně

  • Dýně Goliáš

  • Turbanová dýně

Přírodní lékárna i kosmetický pomocník

Dýně je nejen krásnou dekorací, ale obsahuje i mnoho prospěšných látek pro vaše zdraví. Ne nadarmo se jí říká královna podzimu. Co vše se uvnitř této krásky ukrývá?

 

Antioxidanty - posilují imunitní systém a dodají vám energii.  

Vitamín A - chrání vaše oči

Vitamín C - podporuje imunitní systém

Vláknina - pročistí tělo a zbaví ho toxinů

Betakaroten - chrání srdíčko

Draslík a zinek - snižují krevní tlak

L-tryptofan - pomáhá proti depresím

Dýňová semínka - zlepšují činnost mozku

 

To ale není vše. Pro naše zdraví dýně představuje malý zázrak:

 

  • Obsahuje velké množství vlákniny a vody. Díky tomu blahodárně působí na zažívání a trávení.

  • Skládá se z 90 % z vody a je vhodná k uhasení žízně.

  • Působí močopudně a čistí ledviny.

  • Má nízkou nutriční hodnotu a je vhodná k redukčním dietám.

  • Dá se kombinovat se skořicí i s chilli papričkami a prohřívá organismus.

 

Dýně si rozhodně své místo ve vaší kuchyni zaslouží. A co z ní kromě notoricky známé dýňové polévky připravíte? Náš šéfkuchař Maxim Semenchukov je zastáncem rychlých a jednoduchých receptů. Vyzkoušejte třeba jeho oblíbenou dýni Hokkaido s batáty, Feta sýrem a rukolovým pestem.

 

Suroviny

1 Dýně Hokkaido

2 Batáty

100g Rukola

30g Parmezán

20g Mandle

Olivový olej

Med

Tymián

Sůl

Pepř

 

Příprava

Dýni i batáty očistíme, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Pokapeme olivovým olejem, medem, posypeme tymiánem, osolíme, opepříme, promícháme a rozprostřeme na plech. Ve vyhřáté troubě pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut.

 

Mezitím v mixéru společně s olivovým olejem, solí a pepřem rozmixujeme rukolu, parmezán a mandle.

 

Servírování

Na talíř dáme dýni a batáty, posypeme na kostky nakrájeným sýrem Feta a zalijeme rukolovým pestem. Ozdobíme čerstvou rukolou a plátky mandlí.



Nechce se vám vařit doma? Pozvěte svou rodinu, přátele nebo obchodní partnery na dýňové degustační menu. V nabídce jsou hned dvě varianty: 4chodové a 6chodové menu. Které si vyberete vy? 

sobota 14. říjen 2017 12:28



Kontakt

Štěpánská 18
11000 Praha
Tel. +420 222 748 111
Fax +420 222 748 113
Email: amaryla@jerome.cz

Odběr denního menu