6 tipů na letní grilování - Blog

6 tipů na letní grilování

K horkým letním večerům patří dobrá společnost, zábava, sklenka vína a výborné jídlo. Při grilování budete se svými hosty v kontaktu i během vaření a na jednom roštu dokážete vykouzlit výborné šťavnaté maso, grilovanou zeleninu, ale i dezerty a ovoce. Jak na to?

 

1. S pečlivým výběrem surovin začněte už v obchodě

Na gril patří kvalitní čerstvé maso, nejlépe libové a bez kůže. Několik hodin před grilováním ho nechte marinovat v omáčce z olivového oleje, koření a čerstvých bylinek. Vhodný je například tymián, provensálské koření nebo oregáno. Maso marinované i několik hodin získá tu správnou chuť a bude krásně šťavnaté.

 

Velmi pečliví buďte při výběru zeleniny a ovoce, vybírejte jen čerstvé kousky. Nejlepší samozřejmě je, pokud můžete využít úrodu ze své zahrádky. Před grilováním namočte tvrdší zeleninu na 15 minut do studené vody, zůstane tak krásně křehká.

 

2. Rozpalte gril

Nabídka grilů je opravdu široká. Zvolit můžete lávové plynové grily, elektrické grily, grily na uhlí, zahradní krby či grilování na kameni. A jaký je ten nejvhodnější pro vás? U plynového grilu vám možná bude chybět typická vůně uhlí a elektrický vyžaduje stálou blízkost přípojky. Můžete s ním ale grilovat i v uzavřených místnostech. Lávové kameny nedovolí tuku odkapávat do ohně a potraviny jsou z nich údajně zdravější. Každý gril má své pro a proti a záleží jen na vás, který je vám nejsympatičtější.


3. Zvolte vhodný typ přípravy

Plátky masa můžete grilovat jen tak na roštu. Díky němu se na nich vyrýsuje oblíbená mřížka, kdy jsou některé části tmavší než jiné. Také dáváte přednost těm lehce připáleným?

 

Zeleninu a drobné kousky masa raději napichujte na jehlici, aby vám suroviny nenapadaly do ohně. Na grilovací mřížce připravte i ovoce, například broskve nebo ananas. Výborně chutnají v kombinaci s kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

4. Nepřepalte to

Maso negrilujte příliš dlouho, ať není vysušené, ale stejně tak si dejte pozor, abyste ho z ohně nesundali ještě syrové. Kratší dobu se bude propékat kuřecí plátek, více času si pak žádá hovězí a vepřové. Nebojte, kvalitní steak se celý život učí připravovat i ti nejlepší kuchaři. Dejte na svou intuici a maso z grilu sundejte, když bude ještě měkké a na povrchu hezky zatáhnuté. Nepíchejte do něj vidličkou, ať vám z něj nevyteče šťáva, používejte raději grilovací kleště.

 

5. Nezapomeňte na dipy a omáčky

Dokážete si představit grilované pochoutky bez omáčky či dipu? My tedy ne. V obchodech naleznete nepřeberné množství dipů a omáček, nejlepší jsou ovšem ty domácí. Mezi nejčastěji používané suroviny patří majonéza, sůl, pepř, bylinky, citronová šťáva a česnek. Zajímavé kombinace vytvoříte i za pomoci červené řepy, pažitky, chilli papriček nebo jogurtu. Kreativitě se meze nekladou.

6. Oblékněte stůl

K zahradnímu grilování patří i hezky upravený stůl a vhodné nádobí. Tady si nemusíte dělat starosti s etiketou, dovoleno je jíst i rukama. Nádobí můžete zvolit barevné papírové nebo keramické v letních barvách. Stůl osvěží čerstvě natrhané květiny, plovoucí svíčky a večer navodíte příjemnou atmosféru rozsvícenými lampióny.



Grilování je symbolem léta, volnosti a bezstarostných setkání s přáteli. Nejdůležitější ze všeho je, abyste si vy i vaši hosté grilování užili naplno.

 

středa 9. srpen 2017 10:43



Kontakt

Štěpánská 18
11000 Praha
Tel. +420 222 748 111
Fax +420 222 748 113
Email: amaryla@jerome.cz

Odběr denního menu