6 tipů jak připravit stůl na letní hostinu - Blog

6 tipů jak připravit stůl na letní hostinu

Ať už plánujete oslavu narozenin, grilování pro přátele nebo neformální setkání s obchodními partnery, měli byste  při přípravě stolu dodržovat několik základních pravidel. Jaké barvy je vhodné kombinovat? Podle čeho vybírat dekoraci? A kam usadit hostitele?

 

Typ akce

Nejdříve si rozmyslete, jakou společenskou akci chcete pořádat. Grilování, brunch, piknik nebo oslavu narozenin? Kolik hostů pozvete a jaký vztah s nimi máte? Jinak bude vypadat oslava narozenin vašeho partnera a jinak setkání s obchodními kolegy. V každém případě zvolte příjemné nerušené místo, kde si při dobrém jídle v klidu popovídáte a v horkých letních dnech nezapomeňte na dostatek stínu a osvěžení.

 

Barvy

Stejně, jako si dáte záležet na svém oblečení a volbě vhodných doplňků, musíte věnovat patřičnou péči i “obléknutí” stolu. Ubrus není podmínkou, ale pokud se pro něj rozhodnete, volte světlejší letní odstíny. Doporučujeme kombinovat maximálně dvě až tři barvy, aby výsledek nepůsobil přeplácaně. Velmi luxusně vypadá  kombinace zlaté či stříbrné, volte však takové barvy, které se hodí k místu, kde setkání pořádáte. Nezapomeňte také sladit ubrousky, nádobí, květiny a výzdobu.

 

Dekorace

K létu se hodí čerstvé květiny, na večer pak lampiony či plovoucí svíčky. Výzdoba by rozhodně neměla překážet ve stolování a květiny by měly být tak velké, aby přes ně na sebe hosté viděli. Pozor dávejte také na případnou silnou vůni květin. Jednotlivá místa můžete doplnit originálními jmenovkami a nezapomeňte na dostatek látkových i papírových ubrousků.

 

Nádobí

Jako první na stůl patří podkladový talíř s ubrouskem. Na něj se během stolování pokládají jednotlivé talíře dle počtu chodů. Každý chod si žádá nejen svůj vlastní talíř, ale také příbor. S jejich množstvím však buďte opatrní. Vzpomeňte na scénu se šneky z filmu Pretty woman. Ne každý je odborník na etiketu stolování. Důležité je především to, aby se hosté cítili příjemně. Neuvádějte je zbytečně do složitých a trapných situací.

 

Zasedací pořádek

Pokud máte jeden velký stůl, u kterého sedí všichni hosté, je dobré předem zvolit zasedací pořádek. Hostitelé by měli sedět v čele stolu či proti sobě. Vedle nich pak společensky významnější hosté, žena po pravici hostitele, muž po pravici hostitelky. Dbejte také na to, aby si lidé, kteří sedí vedle sebe, měli co říct. Volbu výběru místa můžete také nechat na hostech samotných, například pokud pořádáte raut a hosté se obsluhují sami.

 

Jídlo

Pokud máte servírovanou hostinu, měl by číšník přinášet jídlo všem hostům najednou. Začíná se od nejdůležitější osoby u stolu a jí se, až když mají jídlo všichni. Hosté se ale mohou obsloužit i sami prostřednictvím takzvaných švédských stolů. V takovém případě by měl být k dispozici dostatek pokrmů teplých i studených, masa i vegetariánských, dezertů a nápojů. Neservírujte exotické jídlo, které hosté neznají, neví, jak jim po něm bude, nebo jak se má správně konzumovat. Stejně tak se vyvarujte jídel příliš aromatických či takových, u kterých se můžete snadno ušpinit.

Při přípravě dokonalé hostiny však nezapomeňte na to hlavní - hosté se chtějí dobře najíst a pobavit. Nejdůležitější je, aby se všichni cítili příjemně a odcházeli od vás s dobrou náladou. 

pondělí 24. červenec 2017 21:18



Kontakt

Štěpánská 18
11000 Praha
Tel. +420 222 748 111
Fax +420 222 748 113
Email: amaryla@jerome.cz

Odběr denního menu